Co přinesl nový jízdní řád

Největší novinkou je již zmiňovaný provoz rychlíkové linky R26 Praha – Příbram – České Budějovice zajišťovaný dopravcem Arriva vlaky. Rozsah rychlíkových spojů zůstal stejný, u vetšiny vlaků je trasa nově rozdružena na rychlejší víkendovou (po hlavní trati přes Řevnice) a pomalejší ve všední dny (přes Rudnou u Prahy), u těchto variant se vždy liší čas odjezdu, resp. příjezdu z/do Prahy. Přes počáteční problémy se provoz pod novým dopravcem postupně stabilizuje, prozatím však přetrvává nedostatek vlastních vozidel plánované řady 845. Mimo provoz zatím jsou i prodejní jízdenkové automaty umístěné ve vybraných železničních stanicích. Jízdní doklady je tedy možné zakoupit v eshopu dopravce nebo u průvodčího ve vlaku. Ve stanicích s pokladnou ČD lze zakoupit do těchto vlaků jízdenku PID, která je v určitých případech levnější než tarif nového dopravce.

Modernizovaná motorová jednotka řady 845 na R 1164 v Lochovicích dne 17. 12. 2019.

Změny se dotkly i regionálních spojů, kde ČD prozatím obhájily svoji roly v rámci tzv. liberalizace železnice. Nově byla na trati uvedena do provozu železniční zastávka Tochovice zastávka, která je umístěna pár set metrů od centra obce. Zastavují zde všechny osobní vlaky, jejichž časové vedení je zhruba stejné jako v minulém roce. Ze strany středočeského kraje však došlo k omezení objednávky několika ranních a večerních spojů pouze v pracovní dny (doposud jezdily tyto spoje v pracovní dny a sobotu). Další větší změnou je i trochu rozporuplné přetrasování regionální linky S60 z Berouna přes Příbram a Březnici do Blatné. Obsluhu zbylé části hlavní tratě do Protivína nově zajišťuje navazující linka S66 z Březnice. Po letech tak došlo opět k rozlomení tras osobních vlaků mezi Zdicemi a Protivínem v Březnici (hranice objednávek krajů).

Osobní vlak 7910 mezi Bratkovicemi a Příbramí dne 06. 12. 2019.

Oproti tomu na jihočeském úseku však došlo po několika letech k navýšení objednávky mezi Březnicí a Pískem (odstranění omezení jízd některých osobních vlaků pouze na pracovní dny). Více osobních vlaků jezdí též v úseku Protivín (České Budějovice) – Písek (většina opět v elektrické trakci). Stanici Písek obsluhují i zbrusu nově zavedené spěšné vlaky Strakonice – Ražice – Písek – Tábor, vedené motorovými vozy řady 842.

Dopolední skupina vlaků v Písku dne 17. 12. 2019.

Letošní rok byl zřejmě přelomový i ve zdejší nákladní dopravě, z jízdního řádu téměř po deseti letech vymizely trasy tranzitních nákladních vlaků (Lenzing – Rakovník a Linz – Praha-Radotín), které jsou již od jara díky nákupu výkonných elektrických lokomotiv řady 383 trasovány výhodnější trasou přes Plzeň. Ekologie naruby se pravděpodobně projeví i v plánovaném ukočení přeprav energetického uhlí pro Příbramskou teplárnu, která přechází na vytápění biomasou (plánovaná přeprava kamiony). Stávající manipulační vlaky i nadále vytěžuje silná nakládka dřevní hmoty.

Dobírání zátěže manipulčního vlaku 85801 v Jincích dne 13. 12. 2019