Den železnice v Příbrami již podeváté

V sobotu dne 14. září 2019 se na vlakovém nádraží v Příbrami uskuteční další ročník regionálních oslav Dne železnice, program začíná v 10.00. Jako v předchozích letech se v rámci daných možností snažíme pro návštěvníky zajistit co nejpestřejší celodenní program. Opět tak bude například možné vyzkoušet své síly při jízdách na pákové drezíně nebo se svézt zvláštními motorovými retro vlaky do Březnice (odjezd 10.08 a 16.08 hod.) a Jinec (odjezd 13.00 hod.). Vlakovou soupravu složenou z muzejních rychlíkových vozů ze 70. let minulého století poveze některá z dnes již také historických motorových lokomotiv. Tyto jízdy budou mimo jiné i takovou malou rozlučkou s provozem klasických rychlíků pod značkou národního dopravce ČD (ČSD) na této trati. Zájemci z řad železničních nadšenců by si proto tyto jízdy neměli nechat ujít. V těchto vlacích bude platit tarif ČD a PID. Po celý den budou v provozu i vyhlídkové vlaky na historické železniční vlečce do Kovohutí (odjezdy 10.20, 11.50, 13:20, 14.50 a 16.20 hod.), z důvodu dočasně uzavřeného mostu přes Litavku však nebude tentokrát možný nástup a výstup cestujících u Kovohutí. Z technických a především finančních důvodů letos při akci nevyjedou oblíbené parní vlaky. Novinkou bude malá přehlídka techniky pro údržbu dráhy, slíbenou máme například sněhovou frézu. Pro nejmenší bude připraveno i malé překvapení, které nebudeme prozatím prozrazovat.

Pro návštěvníky bude dále připraven tradiční doprovodný program jako prohlídky pracoviště řízení provozu, malá výstavka železničních vozidel, putovní expozice turistických známek v železničním voze, vojenská výstavka KVH Příbram, dětský koutek nebo filmové promítání pro děti. O další kulturní vyžití se pak postarají v 14.00 a 17.00 členové Divadla za vodou z Čenkova se svou hrou ze železničářského prostředí Bedřich Hrozný II, pauzu mezi oběma představeními pak od 15.30 do 16.30 vyplní energické tóny hudební skupiny Pe and Pe.

Také letos je pro tento den dohodnuta partnerská spolupráce s Domem Natura v Příbrami. Po předložení lepenkové jízdenky z Huťského expresu bude návštěvníkům poskytnuta sleva na vstupném.