Den železnice v Příbrami se vydařil

V sobotu 8. září se po několikaměsíčních přípravách uskutečnil na příbramském nádraží další, v pořadí již osmý ročník regionálních oslav Dne železnice. Ve spolupráci s partnery akce bylo pro návštěvníky připraveno opět několik zajímavých novinek. I přes to, že nakonec nedorazil historický železniční vůz s putovní výstavou turistických známek a z důvodu prodlouženého zbrojení lokomotivy vodou došlo ke zpoždění odpoledního parního vlaku, lze považovat proběhlou akci za vydařenou. Počet návštěvníků akce byl dle našich odhadů mírně vyšší než v loňském roce. Zaznamenali jsme i více návštěvníků ze vzdálenějších oblastí České republiky a ciziny.
Největší zájem veřejnosti byl jako v předchozích letech o jízdy parními vlaky do Březnice, v jejich čele letos stanula těžkotonážní lokomotiva řady 556 – „Štokr“. Velkým zpestřením pak bylo i mimořádné nasazení retro soupravy legendárního rychlíku Ostravan a unikátní motorové lokomotivy řady T 499 – „Kyklop“, na pravidelný spěšný vlak Cyklo Brdy z Prahy do Březnice a zpět. V rámci oslav Dne železnice v Příbrami pak tato naleštěná modro-žlutá lokomotiva odvezla i zvláštní vyhlídkový vlak z Příbrami do Jinec a zpět do Březnice. Své cestující si opět našly i zvláštní vlaky do Kovohutí, které nově dopravovaly dvě historické motorové lokomotivy řady T 212. Více zájemců o svezení zaznamenala i retro vyhlídková linka Podbrdského minibusu, spojující vlakové nádraží, dějiště Běhu Kovohutěmi, pivovar Podlesí a Hornické muzeum na Březových Horách.
Obvyklý celodenní doprovodný program zahrnoval jízdy na drezíně, divadelní a hudební představení nebo prohlídky pracoviště výpravčího. Děti pak uvítali provoz kinovozu a nově i speciálního „Vláčku hráčku“. Sté výročí vzniku ČSR a související význam železnice, připomněli ochotníci z divadla Za vodou v Čenkově ztvárněním postavy prezidenta osvoboditele Tomáše Garrigue Masaryka a jeho doprovodu. O hudební pohodu celého dne se příkladně postarali členové hudební skupiny Pe and Pe a nově i dechová skupina V Original. Nezbytnou součástí akce bylo i chutné občerstvení s točeným pivem z regionálních pivovarů nebo prodejní předměty s železniční tématikou. Ve spolupráci s partnery akce mohli nově cestující využít jízdenky ze zvláštních vlaků jako poukaz na slevu v Hornickém muzeu, Domě Natura, Galerii Ludvíka Kuby v Březnici nebo kavárně U bylinkové zahrádky na březnickém zámku.
Poděkování za vydařenou akci patří všem partnerům a pořadatelům. Návštěvníkům oslav Dne železnice pak děkujeme za neutuchající přízeň a případné pochopení drobných odchylek od programu nebo jiných nedostatků.
Jeden z článku pojednávajících o této akci připravil též partnerský informační server Pribram.cz