Proti návrhu na zastavení provozu osobní dopravy na rožmitálské místní dráze.

Počátkem letních prázdnin se v některých médiích objevily informace o plánovaném omezení nebo ukončení provozu vlaků osobní dopravy na více jak desítce železničních tratí ve Středočeském kraji. Jednou z nich je i místní dráha z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice, u které objednavatel dopravní obslužnosti – Středočeská kraj, plánuje od prosince tohoto roku úplné zastavení osobní dopravy. Kraj škrty vysvětluje nedostatkem financí a neperspektivností daných tratí. Zastavení či omezení provozu má podle analýzy kraje na všech tratích ušetřit 86 milionů korun ročně, aniž by došlo ke zhoršení dopravní obslužnosti. Přestože krajský radní pro mobilitu Petr Borecký (STAN) deklaroval, že s každou dotčenou obcí bude příslušné opatření podrobně projednáno, včetně všech možných variant náhradního řešení, nic podobného se do doby zveřejnění tohoto článku v případě naší místní dráhy neuskutečnilo. Definitivní rozhodnutí však musí padnout do září, kdy je termín pro finální objednání kapacity pro nový jízdní řád.

Přístup nového vedení Středočeského kraje při přípravě těchto přelomových a patrně často i nevratných řešení, je přinejmenším zarážející. To vše na pozadí všeobecných proklamací o nutnosti upřednostňování železniční dopravy a v Evropském roce železnice 2021, kdy se v sousedních zemích, zejména v Německu a Polsku, regionální tratě hromadně reaktivují. Rožmitál pod Třemšínem bojoval o svou železnici na konci 19. století několik desetiletí, povedlo se to za cenu velkého nasazení a ústupků až v roce 1899. Od té doby jezdí lokálka nepřetržitě, stala se jistotou a nedílnou součástí Podbrdského kraje. Bylo by škoda o ní přijít jen díky momentální přezíravosti několika úředníků s časově omezeným funkčním obdobím.

Pokud chcete aktivitu ohledně zachování provozu na rožmitálské dráze podpořit, přijďte prosím v sobotu dne 21. srpna 2021 na vlakové nádraží v Rožmitále pod Třemšínem. Zde bude v rámci oslav 122. výročí zahájení provozu možné podepsat petici proti plánovanému zastavení provozu. Petice bude následně odeslána hejtmance Středočeského kraje Petře Peckové (STAN).