Turistické vlaky na Podbrdsku opět v provozu

V souvislosti se zrušením omezení volného pohybu mezi okresy a kraji, došlo od 17. dubna k zahájení plánovaného provozu turistických vlakových linek objednávaných Středočeským krajem.

Spěšný vlak 1596/1597 Cyklo Brdy z Prahy do Blatné a zpět, je obvykle veden historickou motorovou lokomotivou řady 749, vyrobenou v šedesátých letech minulého století. Další novinkou je zastavování tohoto vlaku na nové železniční zastávce Příbram sídliště.

Jednou z letošních novinek, iniciovaných mimo jiné i naším spolkem, je rozšíření vlakových spojů mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem. Nově zavedené vlaky 27946 / 27951, které o víkendech a svátcích doplňují až do konce října ne příliš početné pravidelné spoje této místní dráhy, navazují v Březnici na oblíbený spěšný vlak 1596 Cyklo Brdy z Prahy do Blatné. Jeden z těchto spojů odjíždí z Březnice v 10.35 hod., zpět k spěšnému vlaku 1597 do Prahy odjíždí přípojný vlak z Rožmitálu pod Třemšínem v 16.55 hod.

Rozšířené vlakové spojení nově umožní pohodlnější výlety za krásami CHKO Brdy a kulturními akcemi pořádanými na Rožmitálsku. V dosahu místní dráhy je nejenom krásné podbrdské městečko Rožmitál pod Třemšínem se známým Podbrdským muzeem a obnovovaným zámkem s prohlídkovým okruhem nebo okolní cyklotrasy vedoucí do centrální části Středních Brd. Ze zastávky se zajímavým názvem Oslí, je pak možné podniknout mimo jiné i výlet k památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami.

Vlakové nádraží v Rožmitále pod Třemšínem je do 16. května i součástí zajímavé kulturní akce „Procházka městem nejen pro pamětníky“ s celkem dvaceti zastaveními. Mapu s vyznačenými stanovišti získáte v Podbrdském muzeu, nebo si jej můžete stáhnout níže.

Vyplněný pracovní list nevyhazujte! Až bude Podbrdské muzeum opět otevřené pro veřejnost, přijďte si list zkontrolovat na pokladnu muzea. Odměnou vám bude volná vstupenka na letní interaktivní výstavu Zažij skauting