„Už je to tak, do Rožmitálu pojede poslední pravidelný vlak…“

V neděli 12. prosince tohoto roku, utichne z rozhodnutí Středočeského kraje dopravní provoz na místní dráze z Rožmitálu pod Třemšínem do Březnice. Stane se tak se zahájením platnosti nových jízdních řádů veřejné dopravy pro rok 2022, kdy pravidelná celoroční osobní doprava na této trati, přes mnohé protesty a kompromisní návrhy, po více jak 122 letech skončí. Na delší čas poslední možnost projet si tuto krátkou podbrdskou lokálku běžným osobním vlakem, budou mít cestující a další zájemci v sobotu dne 11. prosince. Protože jde pro zdejší region o přelomovou událost, kterou by nebylo vhodné jen tak bez povšimnutí přejít, připravili v tento den České dráhy a další partneři malé ozvláštnění posledního dne provozu. Platit bude rozšířený jízdní řád (mimořádně pojedou vlaky 27946/27951 a 27953/7980) a kapacitně budou posíleny i jednotlivé vlakové spoje. K řádné jízdence, obdrží každý cestující i pamětní lepenkovou jízdenku s připomínkou tohoto dne. Ve spolupráci s Podbrdským muzeem budou v čekárně rožmitálského nádraží umístěny rámy s popisem historie této místní dráhy. Pokud to situace dovolí, bude pro zájemce připraveno k zakoupení drobné občerstvení, publikace vydaná k 120. výročí dráhy nebo jiné drobné upomínkové předměty s železniční tématikou. Při této příležitosti se v Rožmitále patrně naposledy objeví i tradiční malé motorové vozy řady 810 (dříve M 152), které k této trati a jiným podobným lokálkám patřily od konce sedmdesátých let minulého století. V případě naší místní dráhy stojí za zmínku, že tyto nenáročné a spolehlivé stroje odvozili ve své době kromě nesčetně cestujících i podstatnou část produkce z místních závodů v podobě smíšených vlaků s nákladními vozy. Pokud budete mít v sobotu chvíli, přijďte se svézt, zavzpomínat, a pomoci nám lokálku symbolicky uzamknout.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je Rozmitalka-ukonceni_ver.final_-scaled.jpg.

Občasné houkání lokomotivy v údolí Vlčavy bude od 12. 12. 2021 patřit nákladním vlakům nebo jiným zvláštním vlakům. Nezbývá než věřit, že se v brzké době povede probudit lokálku v omezené míře alespoň pro potřeby udržení a další podpory rozvoje turistického ruchu na Rožmitálsku, vždyť od nádraží například vychází i páteřní brdská cyklostezka 8044 do Hořovic.

Za zmínku stojí, že jízdní řád 2020/2021 byl na této trati jedním z nejbohatších za poslední roky. Objevovaly se v něm nejen vlaky dopravce České dráhy, a. s., ale i vlaky dopravce KPT rail s. r. o., které se ovšem podařilo díky nepříznivé situaci kolem pandemie COVID-19 vypravit pouze jednou, dne 21. 08. 2021.

Jízdní řád pro rok 2020/2021